Vrouwen aan boord!

Vrouwen aan boord!

In juli 2017 werd op het Harvard Law School Forum on Corporate Governance and Financial Regulation een artikel gepubliceerd dat onze aandacht ving. Het artikel ging over de Governance Advances wat wij voor het gemak vertalen met de term bestuursvooruitgang. En met name op het gebied van vrouwen en hun positie in bestuursland waren wat bijzondere zaken te ontdekken.

In het artikel wordt gesproken over de ‘Delightful Dozen[1]’. Dat zijn 12 aandachtsgebieden op het gebied van besturen die zijn onderscheiden en waarin bedrijven in 2017 de meeste vooruitgang hebben geboekt of bekend hebben gemaakt. Het gaat hier voor de duidelijkheid over beursgenoteerde bedrijven.

Wereld

Globaal boeken een paar thema’s grote bestuursvooruitgang:

  • Het aandeel van vrouwen op bestuurszetels neemt toe. (Maar let op: het aantal vrouwen dat tot bestuursraden toetreedt, groeit niet zo snel!)
  • Besturen verbeteren de manier waarop zij hun eigen prestaties evalueren, de zog. zelfevaluatie krijgt meer aandacht.

Als we alleen inzoomen op genderdiversiteit (de verschillen tussen man en vrouw), in de onderscheiden regio’s dan zien we het volgende.

Verenigde Staten

Netto[2] 90 grote bedrijven in de VS (van de S&P 500) laten een stijging zien van het percentage vrouwen dat een bestuurszetel bezet. Maar bij slechts 23 bedrijven is het aantal vrouwen in het bestuur verhoogd.

Je zou zeggen dat dit met elkaar in tegenspraak is. Maar eigenlijk zijn er meerdere verklaringen voor te geven.

  • Het percentage kan stijgen als er meer vrouwen een bestuurszetel bezetten. Dus van 1 vrouw op een bestuur van 5 (= 20%) naar 2 vrouwen (=40%).
  • Het percentage stijgt ook als het aantal mensen in een bestuur vermindert en daarbij mannen het bestuur verlaten. Dus van 1 vrouw op een bestuur van 5 (=20%) naar 1 vrouw op een bestuur van 4 (=25%).

Verenigd Koninkrijk

In de UK stijgt bij netto 44 bedrijven (van de FTSE 350) het percentage vrouwen dat een bestuurszetel bezet. En bij 28 van die bedrijven stijgt ook het aantal vrouwen in het bestuur.

West Europa

In het onderzoek zijn Frankrijk, Nederland, België en Luxemburg meegenomen voor het West Europese deel. Het lijkt alsof hier de gelijkheid in de boardroom nog hoger op de agenda staat. Uit de grafiek wordt in ieder geval duidelijk dat het deel van de bestuurszetels bezet door vrouwen en het aantal vrouwen in het bestuur hier een prominente plaats innemen.

Kanttekening die wij hierbij hebben is dat niet duidelijk uit het onderzoek naar voren komt over hoeveel bedrijven het in dit geval gaat.

 

[1] Voor het bepalen van de aandachtsgebieden is gebruik gemaakt van ISS Governance QualityScore data.

[2] Uit het onderzoek: bij 171 leden van de S&P 500 is het percentage vrouwen verhoogd, terwijl bij 81 bedrijven het percentage is verlaagd. Per saldo blijven er dan 90 bedrijven over.

 

Written By

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.