Ken jij de functies en rollen van de Raad van Toezicht?

Functies en rollen
Designed by creativeart / Freepik

Ken jij de functies en rollen van de Raad van Toezicht?

In de afgelopen weken is ons in diverse vacatureteksten voor nieuwe toezichthouders duidelijk geworden dat er weinig of niet wordt stilgestaan bij de functies en rollen die een nieuw lid gaat vervullen. Als niemand weet waar hij/zij van is, dan is iedereen overal van. En dat kan wel eens heel erg vervelende situaties opleveren.


GEVRAAGD

In de wervende vacature tekst staat in dit geval wat een leuke en bijzondere organisatie het is waar een nieuw lid RvT voor wordt gezocht. Veel feiten worden gedeeld; de helft van de advertentietekst is daarvoor bestemd.

Als klap op de vuurpijl wordt gemeld dat je als lid van de RvT toezicht houdt op de algemene gang van zaken en dat je natuurlijk wordt geacht affiniteit te hebben met de sector. Nog even een contactpersoon onder aan de tekst met mailadres en telefoonnummer en klaar is Klara!

Of toch niet?

Kernwaarden

Bestuur en toezicht hebben een aantal taken. Onderdeel daarvan zijn ook het laten zien van voorbeeldgedrag en het promoten van de waarden van de organisatie. Wat vaak mist in de vacatureteksten zijn de kernwaarden die voor de organisatie gelden. Ook binnen een RvT kunnen specifiek nader benoemde kernwaarden van groot belang zijn. Een gedreven en (intrinsiek) gemotiveerd nieuw lid zal zich moeten kunnen vinden in de kernwaarden van zowel de organisatie als de RvT. Weet jij wat de kernwaarden van jouw RvT zijn?

Functie

Vaak wordt in vacaturetekst niet specifiek genoemd welke functie het nieuwe lid mag gaan vervullen. Soms heeft dat te maken met het feit dat er een wijziging in taken zal komen nadat er een nieuw lid is toegetreden. Soms is er echter geen onderverdeling in functies gemaakt behalve de functie van voorzitter, secretaris en de penningmeester. Het is goed om bij iedere vacature vooraf goed duidelijk te hebben welk extra of specifiek deel van een portefeuille een nieuw lid zal krijgen.

Rollen

In ieder goed functionerend team worden meerdere rollen ingevuld. Als we de onderscheiden teamrollen van Belbin er bij halen, dan zijn er 9 rollen te vervullen. Hoe zit dat in jouw team? Is er een Zorgdrager, Specialist, Monitor, Vormer of Bedrijfsman/vrouw?

Het is goed om te weten wie welke rol goed kan vervullen. Immers, iemand die vooral op de grote lijnen let, zal sommige details over het hoofd zien. Dan is het fijn om te weten dat in jouw team wel iemand zit die het fijn vindt daar op te letten.

Verwachtingen

Zijn er specifieke rollen of taken die een nieuw RvT-lid gaat invullen? Wees in de vacaturetekst al duidelijk over de verwachtingen die er zijn.
Komt de RvT normaliter eens per 2 maanden bij elkaar maar staan er strategische keuzes op het programma? Meld in dat geval dat de frequentie van de bijeenkomsten in het komende jaar hoger zullen liggen.

Taalgebruik

Hoewel het een grote open deur is, toch ook nog deze tip. Wil je de RvT aanvullen met jonge(re) mensen, probeer ze in de vacaturetekst in ‘hun taal’ aan te spreken. Formeel taalgebruik spreekt veel jongere mensen niet aan. Zij zullen dan ook niet reageren. En lukt het zelf niet om er een mooie en pakkende tekst van te maken? Denk eens aan het inhuren van een tekstschrijver. De kosten die daarmee gemoeid zijn, zijn lager dan die van het aanstellen van de verkeerde persoon.

 

Written By

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.