Informatie uit je organisatie krijgen: 5 tips

De controller licht de rapportage toe
De controller licht de rapportage toe

 

 

Als lid van de Raad van Toezicht ben je voor een groot deel afhankelijk van de informatie die de directeur-bestuurder aanlevert. Hoe kun je als lid van de Raad van Toezicht meer informatie uit en over de organisatie krijgen dan de informatie die je door de directeur wordt aangeleverd?

1. Werkbezoek

Hoe leuk is het om,als lid van de raad van toezicht, eventueel samen met de directeur-bestuurder, op werkbezoek te gaan? Bijvoorbeeld bij een decentrale vestiging of een bijeenkomst waar je de mensen van de werkvloer kunt spreken. Hoe meer je de medewerkers laat vertellen waar zij zich mee bezig houden en hoe zij het werkproces zien, hoe meer informatie je krijgt.

2. Personeelsvertegenwoordiging

Het staat de Raad van Toezicht vrij om jaarlijks om tafel te gaan met de personeelsvertegenwoordiging (PVT). Dat gesprek kun je opnemen in de jaaragenda. Je kunt samen met de PVT terugkijken op de afgelopen periode en vragen wat er beter of anders had gekund.
Als er een reorganisatie heeft plaatsgevonden, kun je hier met elkaar op terugkijken. Is er goed geëvalueerd en zijn die bevindingen ook vastgelegd?
Het gesprek met de PVT vindt in de regel plaats zonder de aanwezigheid van de directeur-bestuurder. Wees hier open en consequent in zodat dit soort gesprekken niet beladen worden.

3. Controller

De controller is meer dan de financiële medewerker: hij of zijn is het geweten van de organisatie en heeft als specialiteit dat hij/zij de integriteitsaspecten vanuit de Planning & controlcyclus kan beoordelen. Nodig de controller eens uit om de periodieke managementrapportage mondeling toe te lichten. Wat betekenen de uitkomsten? En vooral: waar zitten de risico’s en welke verplichtingen en risico’s blijken niet uit de rapportage? Waar is de organisatie sterk in? Wat kan beter? Waar zijn de kansen en zijn er bedreigingen?

4. Accountant

De Raad van Toezicht is de opdrachtgever van de accountant. Hij of zij controleert de jaarrekeningen en kijkt hierbij of voldaan wordt aan de geldende richtlijn voor de jaarrekening voor het type organisatie. De RvT is vrij om extra verzoeken neer te leggen bij de accountant. Je kunt hierbij denken aan de vraag of het risicomanagement voldoende is ingebed in de organisatie. Of de vraag hoe de accountant aankijkt tegen de toekomstbestendigheid van de organisatie. Vraag hierbij als RvT altijd door. Het gaat namelijk niet alleen om de cijfers. Van belang is te ontdekken waar de kansen liggen en eventuele bedreigingen vroegtijdig te zien.

5. Lokale pers

Woont u als lid van de RvT in dezelfde gemeente als de organisatie? Neem er dan kennis van hoe de organisatie zich in de lokale pers presenteert. Hoe komt de organisatie aan bod in de lokale thema’s? Maakt de organisatie goed gebruik van de netwerken in de lokale gemeenschap? Op welke wijze wordt er over de organisatie gesproken? En hoe staat de organisatie lokaal bekend? Sterk maatschappelijk verankerd, innovatief of gedegen?

 

Wilt je eens sparren over het verkrijgen van informatie over en uit de organisatie?
Neem gerust contact met ons op. Een vrijblijvend gesprek kost je alleen wat tijd.

Written By

De Financiële vrouw van de Culturele Sector Specialist in Control en Kwaliteit, en met een passie voor Besturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.