Gastblog | Jellie Tiemersma: De Raad van Toezicht als bron van diversiteit!

Jellie Tiemersma | Personal Too

Wie kent ‘m nog, de hit van Fluitsma & Van Tijn: ‘15 miljoen mensen’. De eerste zin luidt: ‘Het land van 1.000 meningen’! Het nummer dateert uit 1996 maar er is wat dat betreft nog niet veel veranderd!

De wereld om ons heen bestaat niet uit één soort mensen! Met één mening! Gelukkig niet! Dat maakt onze wereld, onze samenleving zo interessant maar ook zo complex, zo ingewikkeld. We zijn ons dat ook steeds meer bewust.

Diversiteit wordt de norm, niet de uitzondering.

We zijn allemaal anders en verschillend. We passen allemaal in heel veel verschillende hokjes. En dan nog zijn we zoveel meer dan die hokjes samen!

Organisaties hebben daar ook iedere dag mee te maken. Iedere klant, cliënt, medewerker is net weer een beetje anders. Niet altijd gemakkelijk. Het lijkt vaak efficiënter om grote groepen mensen op dezelfde manier te benaderen. Maar overal om ons heen zien we dat dat steeds minder goed werkt. Het koopgedrag van mensen wordt steeds minder voorspelbaar en individueler, marktonderzoek wordt gericht op steeds kleinere doelgroepen maar ook medicatie en medische behandelingen worden steeds meer maatwerk.

Diversiteit is de norm, niet de uitzondering.

Een organisatie is een samenleving in het klein. Een micro-maatschappij. Wat betekent dat dat we ons moeten verhouden tot een steeds diverser wordende omgeving. Of het nu gaat om onze cliënten, klanten, medewerkers, financiers of andere stakeholders. De Raad van Toezicht vormt samen met alle andere actoren de organisatie. Een belangrijke taak voor de Raad is om van buiten de organisatie naar binnen te kijken. Leden van een Raad van Toezicht zijn vaak nog op veel andere fronten actief in de maatschappij. Ook zijn zij minder intensief betrokken bij het dagelijkse reilen en zeilen en kunnen daarom met wat meer afstand naar de organisatie kijken. In die ‘buitenwereld’ doen zij ervaringen en kennis op waar de organisatie haar voordeel mee kan doen. Zij kan de organisatie wakker schudden als deze te veel naar binnen gekeerd is.

Maar wat is daarvoor nodig als diversiteit de norm is?

Een Raad van Toezicht die divers is samengesteld! Uit mensen met uiteenlopende (culturele) achtergronden, competenties, kennis en (bestuurlijke) ervaringen. Vrouwen, mannen, jong en wat ouder, leden met veel en weinig maar vooral diverse werk- en bestuurlijke ervaring, mensen uit verschillende culturen, ervaringsdeskundigen, etc. etc.

Natuurlijk moet je als team in staat zijn om je rol als Raad van Toezicht goed uit te kunnen voeren, daar heb je nu eenmaal bepaalde kennis en vaardigheden voor nodig. Maar de optelsom van de leden van de Raad van Toezicht moet meer zijn dan de hokjes waar wij elkaar zo graag altijd in willen drukken. Als Raad kun je daar een belangrijke voorbeeldfunctie in vervullen naar de rest van de organisatie. Begin daar morgen mee. Pak de handschoen op en maak eens een totaal ander profiel als je op zoek gaat naar een nieuwe collega in je eigen Raad van Toezicht! Je zult zien, het levert verrassende en waardevolle nieuwe contacten en inzichten op.

Dan wordt diversiteit pas echt de norm, en niet langer de uitzondering.

 

Jellie Tiemersma

Directeur Personal Too / 06 54 288 731 / jellie@personal-too.com

https://www.linkedin.com/in/jelliejtiemersma/

Written By

De Financiële vrouw van de Culturele Sector Specialist in Control en Kwaliteit, en met een passie voor Besturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.