Wie bepaalt de spelregels?

Spelregels

Wie bepaalt de spelregels?

De trend van decentralisaties zet zich in versneld tempo voort. Steeds meer publiek-private organisaties ontstaan. Zij kenmerken zich door een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke doelstellingen van overheden en zij worden voor het grootste gedeelte gefinancierd met overheidsmiddelen. Leden voor de raad van toezicht worden geselecteerd, op basis van ervaring en directeur-bestuurders worden geworven. Vergaderingen vinden keurig meerdere keren per jaar, gemiddeld viermaal, plaats: het overleg van de directeur-bestuurder met de raad van toezicht. Een aantal zaken zijn helder, de begroting wordt vastgesteld door de raad van toezicht en de jaarrekening passeert.

Maar, wat bespreken we verder met elkaar, in deze vergadering? Wie bepaalt de spelregels?

De directeur denkt na, zoekt en handelt naar eer en geweten.

De directeur stelt per vergadering een directieverslag samen. Maar, wat doen we met de onderliggende documenten? Voegen we deze documenten als bijlage bij, bij de agenda? Of juist niet en is een vermelding in het directieverslag voldoende?

De raad van toezicht twijfelt, een vermelding in het directieverslag zonder dat je als lid van de raad van toezicht het brondocument hebt gelezen, is dit voldoende? Wat wordt van ons verwacht als raad van toezicht? Ja, toezicht houden, maar, wat houdt dit in? Doen wij dit wel op de juiste wijze?

De raad van toezicht weet dat zij niet van de bedrijfsvoering is, dit is de verantwoordelijkheid van de directeur-bestuurder. Maar cruciale bedrijfsvoering processen die heel risicovol zijn, daarover wil je toch wel geïnformeerd blijven, dat is toch zeker het minimale?

Is risicomanagement nu wel of niet een onderwerp voor de raad van toezicht?

De wet schrijft de regels voor voor het onderwijs, universiteiten en … maar voor de overige publiek-private instellingen laat de wet het vrij, aan de instelling zelf. Maar wie bepaalt nu de spelregels….?

In onze kennismakingsworkshop met raden van toezicht met de directeur-bestuurder stellen wij u deze vraag….

Written By

De Financiële vrouw van de Culturele Sector Specialist in Control en Kwaliteit, en met een passie voor Besturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.