Het geregeld houden van een (zelf) evaluatie wordt onder andere in een aantal governance codes beschouwd als basiselement voor goed bestuur. Inmiddels zijn er ook grote en middelgrote ondernemingen die zien dat het houden van een dergelijke zelfevaluatie het leiderschap binnen de organisatie versterkt. En als ‘bijvangst’ wordt de geloofwaardigheid voor meerdere stakeholders vergroot met het houden van een goede zelfevaluatie. Cirkeltoezicht heeft een tool ontwikkeld dat organisaties helpt bij die evaluatie.
Een bestuur of directie/MT houdt zich tijdens de reguliere vergaderingen vaak alleen bezig met de beleidsmatige, tactische of uitvoerende vraagstukken die zich op dat moment voordoen. Wat voor het goed functioneren in het algemeen van het bestuur of directie/MT van belang is, sneeuwt dan meestal onder in een veelvoud aan onderwerpen op de agenda.
Stilstaan bij de manier waarop er wordt bestuurd en toezicht gehouden, laat zien dat de RvT, directie/MT het eigen functioneren serieus neemt. Want uiteindelijk kennen alle leden de cultuur binnen het bestuur goed genoeg met alle sterke en zwakke punten.
Tijdens een goede zelfevaluatie wordt die cultuur en het samenspel gestructureerd onder de loep genomen. En dan gaat het niet om het afvinken van een lijstje met punten waarmee de evaluatie geen meerwaarde oplevert. Want daarmee komen er geen verbeter- en actiepunten naar boven.
Onze zelfevaluatietool (wij noemen het een spel) is erop gericht om de evaluatie zo goed mogelijk te laten verlopen.
Het eens per 3 tot 4 jaar houden van een evaluatie onder externe begeleiding wordt in meerdere governance codes voorgeschreven. Met het zelfevaluatiespel heeft de organisatie een tool in handen waarbij in de tussenliggende periode ook een kwalitatief goede evaluatie kan worden gehouden. Én het spel kan ook worden gebruikt bij diezelfde evaluatie onder begeleiding. Ook kan het spel een alternatief vormen als die externe begeleiding een brug te ver is in bijvoorbeeld financieel opzicht.
De tool helpt om de vaste setting te doorbreken die er meestal insluipt bij het vergaderen. Er wordt vanuit vier perspectieven naar de organisatie gekeken. Vanuit die perspectieven worden deelnemers uitgenodigd om inbreng te leveren. Daarmee is de evaluatie geen ‘afvinklijstje’.
Wat 10 jaar geleden belangrijk was, is dat nu minder of soms helemaal niet meer. Met het Zelfevaluatiespel worden deelnemers uitgedaagd om na te denken over het heden en de toekomst, diversiteit, de informatievoorziening etc.
En deze tool is meer dan eens inzetbaar!
Cirkeltoezicht geeft ook het certificaat ‘Goed Toezicht’ uit. Heeft het bestuur of de Raad van Toezicht van de organisatie na de zelfevaluatie actiepunten bepaald? Als deze (uiteraard onder volledige geheimhouding) met Cirkeltoezicht worden gedeeld, wordt het certificaat ‘Goed Toezicht’ toegezonden. Hiermee kan naar andere stakeholders worden aangetoond dat het proces van de zelfevaluatie zorgvuldig is doorlopen. En dat er acties aan zijn gekoppeld.
Wil je de tool voor de zelfevaluatie bestellen? Dat kan gemakkelijk hier: https://cirkeltoezicht.nl/zelfevaluatiespel/
Wil je meer weten over de externe begeleiding die Cirkeltoezicht verzorgd? Kijk dan hier: https://cirkeltoezicht.nl/zelfevaluatie-raad-van-toezicht/