In onze zoektocht naar rolmodellen voor een grotere diversiteit in besturen en bij raden van toezicht, zijn wij op zoek gegaan in ons eigen netwerk. Een van de mensen die door ons als rolmodel wordt gezien, is Lisa Baas. Lisa woont in Schiedam en is 25 jaar. Lisa is bedrijfskundige en op het moment werkzaam als projectmedewerker Erfgoedmonitor bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij is bestuurslid bij de Stichting De Schiedamse Molens per april 2015 en voorzitter van de Stichting Schippersbelangen Schiedam sinds januari 2014.
“Na het VWO heb ik een halfjaar sterrenkunde gestudeerd. Ik kwam er al snel achter dat dit meer een hobby van mij was dan een passende carrièrestap. Ik stapte over op bedrijfskunde aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Deze studie is breed en dat is wat ik zoek. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met de culturele sector doordat ik werkzaam was bij een museummolen. Ik kwam erachter dat ik bij bedrijfskunde ook niet alles vond waar ik naar op zoek ben. Economie gaat uit van de rationele mens, maar in de praktijk is de mens niet rationeel! Ik zocht naar verdieping en vond dit in mijn master Cultural Economics aan de Culturele faculteit van de Erasmus Universiteit.”
“En”, grapt Lisa, “mijn vriend past toevallig erg goed bij m’n carrière….”
“Mijn vriend is zoon van een molenmaker, zelf ook restaurateur van molens en woont op een schip. Een klipper uit 1896. Ik woon nu vier jaar met hem op dit woonschip in de havens van Schiedam. Met de klipper hebben wij de zomervakantie doorgebracht, een zeiltocht op een serieus schip van 23 meter, 50 ton en ruim 200 m² zeil. De gesprekken met mijn schoonvader en vriend vind ik machtig interessant. Mijn bedrijfskundige achtergrond en mijn bètagevoel komen volledig tot zijn recht. Ik wil deze kennis graag delen met het grote publiek. Ik maakte foto’s van een grote restauratie van een poldermolen en ben een Facebookpagina gestart voor De Schiedamse Molens. Op deze manier deelde ik mijn en onze kennis.”
“Ja zeker! Ik spring graag in het diepe maar ik wil ook wel kennis van zaken hebben en een serieuze bijdrage leveren. Zo realiseerde ik mij tijdens onze zomervakantie dat het met twee personen zeilen, op het grote water, met veel stroming en een lastige wind je je verantwoordelijkheid moet nemen. Ik heb mijn vaarbewijs al eerder gehaald, maar ga nu ook echt zeillessen volgen om zelfstandig te kunnen zeilen. Ik zal jullie de details bewaren maar tijdens onze zeiltocht merkte ik hoe kwetsbaar je bent. Wanneer mijn vriend door omstandigheden uitvalt, zal ik het schip zeilend moeten houden. Wij maakten dit mee en gelukkig liep het heel goed af. Zo ook in een bestuursfunctie. Ik neem mijn rol heel serieus.”
“Via mijn vriend en ons schip kwam ik in aanraking met de Stichting Schippersbelangen Schiedam. Dit is een kleine stichting met niet heel veel budget. Voordat ik het wist, werd ik vanwege mijn vrijwilligersinzet en studieachtergrond gevraagd als bestuurslid bij de Stichting De Schiedamse Molens. Deze stichting is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de zeven Schiedamse molens.”
“Tijdens de selectie is dit heel goed besproken. De portefeuilles waar ik verantwoordelijk voor ben, zorgen dat er geen belangenverstrengeling optreedt. Daarnaast zijn wij met zeven bestuursleden en heb ik geen vetorecht.”
“Het bestuur van Stichting De Schiedamse Molens bestaat dus uit zeven bestuursleden, waaronder een voorzitter, penningmeester, secretaris en algemene leden. Ik ben algemeen lid en houd mij bezig met de portefeuilles jeugd, vrijwilligers en de monumentale waarde.”
“Wat mij opviel, is dat er veel komt kijken bij besturen. Het is nodig om snel beslissingen te nemen. Ik ontvang graag de stukken ruim van te voren zodat ik mij goed kan voorbereiden. In de praktijk werkt dit niet zo. Er is zo veel te bespreken en te besluiten. In die zin moest ik mijn manier van werken aanpassen.”
“De onderwerpen waar ik verantwoordelijk voor ben, bereid ik wel gedegen voor. De andere onderwerpen laat ik meer aan mijn medebestuursleden over. Ik luister hoe zij reageren op de onderwerpen, pas daarna geef ik mijn mening.
Daarnaast heb ik het onderwerp missie en visie op de agenda laten zetten. Waar zijn wij eigenlijk van als stichting? Laten we onze focus benoemen en niet zaken naar ons toe trekken waar wij niet van zijn.”
“De ouderen handelen iets meer uit een ivoren toren. De jongeren zijn meer hands-on.
Een ander verschil is de snelheid. Als jonge bestuurder wil ik sneller knopen doorhakken. De oudere bestuurders bespreken het graag nog eens. Ik ervaar hen als iets meer bureaucratisch.”
“Ja zeker. Een bestuurslid wordt benoemd voor vier jaar. De benoeming wordt maximaal eenmaal verlengd. Ja, dit werkt goed.”
“Eh, nee, niet een rolmodel. Ik kijk graag naar personen die iets goed aanpakken en ervaar wat het positieve effect is. Hier probeer ik van te leren. Zo heb ik gezien hoe goed er gereageerd wordt op kritische en opbouwende vragen. Wanneer ik dit toepas, ervaar ik de positieve flow ook. Dat geeft een goed gevoel!”
“Nee, op dit moment niet. Heel misschien penningmeester maar hiervoor wil ik eerst meer ervaring opdoen in mijn betaalde werk voordat ik penningmeester word bij een stichting waar zo veel geld in omgaat.”
“Wij vergaderen zo’n achtmaal per jaar. De vergadering wordt goed geleid door de voorzitter en loopt niet uit. Daarnaast bereid ik stukken voor, bezoek de organisatie, spreek de vrijwilligers en denk veel na over kansen en mogelijkheden. Al met al ben ik daar toch wel een dag per week mee bezig.”
“Ik wil de afstand tussen de vrijwilligers en het bestuur verkleinen. Er zijn vooroordelen over en weer. Een bestuur wordt snel ‘elitair’ betiteld terwijl wij net zo goed vrijwilligers zijn. We staan voor het zelfde doel! Wat ik bijdraag om de afstand te verkleinen? Ik zorg voor transparantie.”
“Als je alleen een leuke bezigheid wilt hebben, moet je het niet doen! En het moet je liggen. Het begint met je passie voor iets. Ik kan geen bestuurder zijn voor de voetbalvereniging. Kies voor iets waar je passie ligt. Je beweegt je dan tussen mensen die allemaal dezelfde passie hebben. Hoe mooi is dat! Met elkaar ben je ambassadeur en zorg je voor continuïteit. Je enthousiasme zorgt voor draagvlak.”